Burcuna Göre Olumlama Yapma Sanatı!

Google Analytic Nedir, Ne İşe Yarar?

Google Analytic ne işe yarar ?

0

Google analytic nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır ? e-ticaret sitesi olanlar için bilinmesi gereken tüm detaylar !

Google Analytic Nedir? sorusuna farklı olarak şu cevap verilebilir; Google, Urchin’i satın 2005’te bünyesine kattıktan sonra bu uygulamayı başlattı. Bahsedilen platform aracılığı ile internet sitelerinin trafiğini izleyen ve raporlayan, bir web analizi uygulamasıdır.

Google Analytics; tanım olarak SEO (arama motoru optimizasyonu) ve ticari amaçlarda kullanılmak üzere analitik ve istatistiksel araçları kullanıma sunan web analizi uygulamasıdır. Google Marketing Platform bu uygulamayı kullanıcılara ücretsiz olarak sunmaktadır. Google Analytics Nasıl Kullanılır? sorusuna cevap olarak yapılabilen analizlerden bazıları şunlardır; web sitesi performansını izlemek, e-Ticaret Raporu, arama konsolu raporu, özel boyutlar raporu, formlar raporu.

Bununla birlikte 2019’dan bu yana, Google Analytics, internet ortamında en yaygın olarak kullanılan web analizi uygulamasıdır. Google Analytics, sadece bilgisayardan değil mobil uygulamalar aracılığı ile iOS ve Android uygulamasından kullanım verilerinin toplanmasına imkan sağlayan kurulumlarda sunar. Google Analytics, tarafından veri toplanması ve işlenmesi tarayıcılar ve güvenlik önlemleri ile engellenebilir.

Google Analytics Neleri Ölçer?

 https://www.burcyorumla.com/google-analytic-nedir-ne-ise-yarar/

 

Google Analytics sayesinde ölçülen ve kullanıcılara sunulan rapor şu şekildedir;

1.  Gerçek Zamanlı Rapor – Sitede Aynı Anda Bulunan Kullanıcı Sayısı

Google Analytics’teki gerçek zamanlı raporlar, şu anda sitenize göz atan kullanıcıları görmek için önemli bir özelliktir. Aşağıda, gerçek zamanlı raporları takip etmenin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu sayede bir günlük kampanya için trafik değişikliklerini görebilir, sosyal paylaşımın anlık etkilerini ölçebilir, hedef tamamlamalarını izleyerek sitenizdeki değişiklikleri test edebilirsiniz.

2. Kitle Raporu – Kullanıcılarınızın ziyaret ettiği şehirler ve ülkeler

Google Analytics, en büyük kitlenizin nerede olduğunu görmek için kitlenizin konumlarını gösterebilir. Konum raporlarını görmek için GA raporlama sekmenizde Kitle >> Coğrafi >> Konum seçeneğine gidin. Ardından, kullanıcıları ülkeye, şehre, kıtaya veya alt kıtaya göre görmek için birincil boyutu değiştirebilirsiniz.

3. Edinme Raporu – Kitlenizin hangi cihazları kullandığını öğrenin

Google Analytic nedir denilince ilk verilecek cevaplardan biri ise, hedef kitlenizin hangi cihazları kullandığını size söyleyebilir. Bu rapor, sitenizin farklı cihazlarda nasıl performans gösterdiğini izlemenize yardımcı olur. Cihaz raporlarını görüntülemek için Kitle >> Mobil >> Cihazlar’a gidin. GA’daki cihaz raporları hakkında bilmeniz gereken en iyi şey, müşterilerinizin hangi markayı kullandığını, ne tür cihaz kullandıklarını ve cihazlarının hangi işletim sistemine sahip olduğunu görüntüleyebilmenizdir. Cihaz raporlarınızda birincil boyutu değiştirmeniz gerekecektir.

4. – Kitlenizin İlgi Alanlarını Bulun

Müşterilerinizin nelere ilgi duyduğunu öğrenmek ister misiniz? İşletme sahipleri mi yoksa bireysel işverenler mi? Kitle >> İlgi Alanları >> Genel Bakış’a giderek hedef kitlenin ilgisini bulacaksınız.

5.  Yayıncı Raporu – En çok trafiği çeken kanallar

Google Analytics‘te hangi kanalların sitenize trafik çektiğini görebilirsiniz. İster en çok trafiği çeken sosyal siteler olsunlar, ister siteniz organik aramada daha iyi bir sıralamaya sahiptir. En iyi kanalları takip edebilir ve bunlardan daha fazlasını elde etmek için pazarlama stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. GA’nın kendi varsayılan kanal gruplamaları vardır ve ayrıca kendi kanal gruplamalarınızı oluşturmanıza izin verir.

6. Formlar Raporu – Pazarlama kampanyalarınızı takip edin

Google Analytics’te Satın Alma >> Kampanyalar >> Tüm Kampanyalar bölümüne giderek pazarlama kampanyalarınızı takip edebilirsiniz . Sitenize trafik çekmek için reklam kampanyaları kullanıyor olabilirsiniz, analizler pazarlama stratejilerinizi geliştirmek için bu kampanyaları ölçmenize yardımcı olabilir.

7. Davranış Raporu – Kullanıcıların sitenizde nasıl gezindiğini izleyin

Google Analytics’teki davranış akışı raporları, kullanıcıların sitenizde nasıl gezindiğini ortaya çıkarır. Kullanıcının oturumu sırasında nereye gittiğini ve sonraki hangi sayfaları ziyaret ettiğini gösterir. Davranış akışı raporlarını görüntülemek için GA raporlama sekmenizde Davranış >> Davranış Akışı’na gidin. Davranış Akış Raporları: Bir Site Kullanıcısının Yolculuğunu İzlemek , kullanıcı davranışı hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

8.  Hangi sayfaların popüler olduğunu kontrol edin

Tüm site sayfalarınızın arama motorlarında üst sıralarda yer alması her zaman olmaz. İyi sıralanan ve sitenizin genel trafiğini korumaktan sorumlu birkaç sayfa olacaktır. Google analytics’te Davranış >> Site İçeriği >> Tüm Sayfalar’a giderek en çok görüntülenen sayfaları görebilirsiniz .

9.  Genel Bakış Raporu – Web sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini kontrol edin

Sayfa yükleme süresi, Google’ın sayfalarınızı dizine eklerken dikkate aldığı ana faktördür. 3 saniyenin altında yüklenen siteler daha popülerdir ve yavaş yanıt veren sitelere göre daha yüksek sıralama şansına sahiptir.  Davranış >> Site Hızı >> Genel Bakış’a giderek analitik raporlama sekmesinde sitenizin yüklenme süresini kontrol edin .

10. Dönüşüm Raporu – Sitenin şekil dönüşüm oranı

Google analytic nedir sorusunun önemli kısmı ise  dönüşüm oranlarını görüntülemek için önceden belirlenmiş hedeflere sahip olmanız gerekir. İster bireysel hedefin dönüşüm oranını, isterseniz tüm hedefleri seçerek görebilirsiniz.  Hedef dönüşüm raporlarını görüntülemek için Dönüşümler >> Hedefler >> Genel Bakış’a gidin. Burada grafikler yardımı ile detaylı bir şekilde dönüşümleri görebilirsiniz.

11. e-Ticaret Raporu – En çok satan ürünlerinizi ve onları kimlerin satın aldığını takip edin

 https://www.burcyorumla.com/google-analytic-nedir-ne-ise-yarar/

E-ticaret sitenizden rapor alabilmek için sitenizde e-ticaret takibi kurmanız gerekecektir. Bu raporlar, sitenizdeki veya uygulamanızdaki satın alma etkinliğini analiz etmenize yardımcı olacaktır. Ürün performansını, e-ticaret dönüşüm oranını, satın alma süresini ve diğer verileri görebilirsiniz. En çok satan ürün raporlarını görüntülemek için Dönüşümler >> E-ticaret >> Ürün Performansı bölümüne gidin. Aynı şekilde burada detaylı bir şekilde ürünlerin satışları ile ilgili detaylı bir grafiğe ulaşabilirsiniz.

12. Özel Boyutlar Raporu – Sitenizde gerçekleşen tüm tıklamaları izleyin

Google Analytics’in büyüklüğü, sitenizdeki etkinlikleri, tıklamaları ve sayfa kaydırmalarını izleme yeteneğinde yatmaktadır. Bir reklam tıklaması, giden bağlantı veya başka bir site gezinme bağlantısı olup olmadığını sitenizdeki tıklamaları izleyebilirsiniz. Sitenizdeki tıklamaları izlemek söz konusu olduğunda, Sayfa İçi analiz raporlarını kullanmak çok yararlıdır. Sayfanızdaki tıklanabilir alanlara yapılan tıklamaların yüzdesini gösterir. Hangi tıklanabilir alanların diğerlerine kıyasla daha iyi performans gösterdiğine dair bir fikir edinebilirsiniz.

13.  Belirli kullanıcılara bakmak için site etkinliğini bölümlere ayırın ve dilimleyin

Google Analytic nedir dediğinizde bulacağınız cevaplardan birisi ise, işletmeniz için daha önemli olan bir kullanıcı alt kümesini ayırmanıza ve segmentlere ayırmanıza olanak tanır. Verilerinizi yeni ziyaretçiler, yönlendirme trafiği, organik trafik için bölümlere ayırabilir veya koşullu ve sıralı bölümlerle daha fazlasını yapabilirsiniz.

Google Analytics Nasıl Çalışır – Google Analytics ne işe yarar

Google Analytic nedir, ne işe yarar sorusundan sonra en merak edilen konu ise nasıl çalıştığıdır. İşletmeniz için kritik olabilecek kullanıcı davranışı hakkında bilgiler sunar. Bu işlemi yaparken kendi veri tabanında yer alan ve kullanıcılardan topladığı verileri analiz edip karşı tarafa sunan bir yapı kullanmaktadır. Özellikle kendi bünyesinde olan ve başka uygulamalar aracılığı ile bireylerden topladığı verileri analytics aracılı ile işleyip analiz etmektedir. Bununla birlikte Google Analytics’i kullanmanıza neden olan bazı maddeleri sıralayalım;

  • Web sitenizin çalışma etkililiğini tespit etme
  • Pazarlama çabalarınızın işe yarayıp yaramadığını görün
  • Web sitenizde hangi ürünlere yöneleceğinizi tespit etme ve çıkarımda bulunma
  • Kullanıcıları farklı segmentlere ayırın (yaş, cinsiyet, ülke, cihaz vb.)
  • Dönüşümleri artırmak için web sitesi sayfalarını optimize edin.

Son olarak Google Analytics verileri göstermeme gibi teknik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu aşamada Google’ın destek ekibi ile görüşerek yaşanabilecek olumsuzlukları giderebilirsiniz. Etili ve hızlı bir şekilde sorunlarınızın çözülebileceğini unutmayın.

İlginizi Çekebilir: SEO Analiz Google Sıralama Yarışması 2022 | SEO Yarışması için En Başarılı Burç Hangisi Olur? 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.