Google Ranking İle Sıralama ve Yükseltme Nasıl Yapılır?
Google Sıralama Yükseltme Nasıl Yapılır?
Google Ranking, Google arama motorunun web sitelerini derecelendirme amacı ile oluşturduğu, 1 ila 10 kadar siteye verilen değeri göstermektedir.
İnternette insanlar arama yapmak için Google’a giriyorlar ve bunların %95’i sonuçların ilk sayfasını geçmiyor. Bundan dolayı dünya genelinde SEO ve arama motorları ile ilgili yapılan çalışmalar 85 milyar dolarlık bir bütçe haline gelmiştir. Bilindiği üzere SEO bir sitenin Google sıralamada yükselmesi için gerekli olan düzenlemelerin yapılmasıdır.
Bu aşamada ise devreye firmaların, Google da ismimin çıkmasını istiyorum, Google üst sıralara çıkma, Google sıralaması yükseltme gibi talepleri gün yüzüne çıkarken aynı zamanda Google aramasında çıkmamak gibi kaygıları oluşmaktadır. Google algoritma güncellemeleri ile bu durumu her ne kadar seçici hale getirse de bu yazımızda en çok dikkat edilmesi gereken yöntemlerden bahsedeceğiz.
Bu Yazımızda Neler Var?
Google da üst sıralara çıkma ücreti
Google Reklamlar-Ads ile bunu başarabilirsiniz. İçeriğe ve istenilen özelliğe göre Google ödemeniz gereken fiyatlar farklılaşmaktadır. Bununla birlikte konu ile ilgili arama yapıldığında sayfanız reklamlar kısmında kullanıcılara sunulmaktadır.
Google Sıralama Faktörleri Teknikleri
İnternet üzerinde çalışan arama motorları, web siteniz içinde yer alan tüm bilgileri tarayarak ve bunları dizine ekleme çalışma mantığı ile çalışır. Bu mantığın istenilen şekilde çalışması için verilerin belirli bir düzende olması gerekmektedir.
Çoğu site yöneticisi için SEO zor gelebilir. Google Ranking sayesinde üst sıralarda görünmek için web sitelerinin çalışma mantığını iyi bilip bu sıralama faktörlerinin bilgisi gereklidir. Bu nedenle SEO konusunda çalışan bir ekibin olması her zaman için iyidir ve firmanızın kalitesini artırır.
Sıralamanızı geliştirmek için teknik stratejiler şunlardır;
1. Sayfanın Kolay Erişebilir Olması
Kullanıcılar istedikleri veriye hızlı ve rahat bir şekilde ulaşmak ister. Geç yüklenen sayfalar, açılmayan içerikler ne kadar çoksa müşteriniz o kadar az olacaktır. Bu durumda Google Ranking’de sıralamanızı etkileyecektir. Özellikle günümüzde web ortamında dakikalar içinde yüzlerce işlem yapıldığını düşünülürse hızlı bir web sitesinin önemi ortaya çıkacaktır.
2. Mobilde Kullanım
Günümüzde insanların çoğunun artık mobilden işlem yaptığı düşünülürse Google’ında bu konuda bir algoritma geliştirmeyeceği düşünülemezdi. Özellikle son zamanlarda Google Ranking web sitesi sıralamalarında mobilde kullanıma dikkat etmektedir. 2020 yılından itibaren web siteleri mobil uyumlu hale getirilmiştir.
3. Temel Web Verileri
SEO trendleri gelgit gelişse de, sıralama faktörleri genellikle değişmez. Ancak 2021’de Google, sayfa deneyimi güncellemesinin bir parçası olarak yeni bir Google Ranking faktörü olan Temel Web Verilerini tanıttı. Önemli Web Verileri, bir kişinin sayfanızdaki deneyimini ölçer.
4. Dahili – İç Bağlantılar
Önceden bahsedildiği gibi web siteleri taramalarında içeriklerin site içindeki ilişkilerine de bakılmaktadır. Bunun için Google Ranking ile tarayıcılarda üst sıralarda yer almak adına oluşturduğumuz içeriklerde site içinden bağlantı linki vermek önem arz etmektedir.
5. İlişki düzeyi
Google Sıralama faktörleri arasında belki de en önemlisi ilişki düzeydir. Burada kullanıcıların yaptıkları sorgular kelime ve cümle olarak incelenir ve bunlara ad anahtar kelime denir. Bu sayede aramalarda Google Ranking aracılığıyla üst sıralarda yer alma mümkün hale gelir. Tabi burada kendi satış ve pazarlama alanınıza yönelik müşteri bulmak için bu çerçevede hazırlık yapmak ve içerik hazırlamak gerekir. Pazarlamacıların %78’i anahtar kelime araştırmasını yeni trafik çekmek için yüksek etkili bir uygulama olarak tanımladı.
6. Başlıklar ve Başlık Etiketleri
Anahtar kelimeler doğrultusunda başlıkları net, dikkat çekici ve başlıklar ayarında olmalı. Arama motorlarının çalışma mantığında başlıkların taranması ve bunlara göre sınıflandırma, sıralama yapma şeklinde algoritması vardır. Bu sayede etkili bir şekilde başlıklarla ve anahtar kelimesi olan içerikler mutlaka Google Rankingde üst sıralarda yer alacaktır.
7. Meta açıklama
Meta açıklama, hazırlamış olduğunuz web sitesinin HTML kodları içinde bulunan açıklamadır. Genelde kısa olur. Bu bilgileri de Google Rankings sınıflandırma için arama motorları kullanmaktadır ve bu bilgilerin rast gele değil semantik şekilde yapılandırılması gerekmektedir.
8. Resimlere Alt Metin Yazma
Google Görseller’de bir resim ya da içerik aradığınızda resimlerin karşınıza çıkması sırası malum olduğu üzere belirli bir algoritma dahilindedir. Böylece web sitesinde kullanmış olduğunuz her resimde bir etiket ve açıklama olması Google Rankingde avantajınıza olacaktır.
9. URL yapısı
Çoğu tasarımcı ve kullanıcı için URL’ler çok dikkat çekmemektedir lakin linklerin arama motorlarının çalışma mantığında yerleri vardır. Karışık karakterlerin yer aldığı bir URL den ziyade sadece anlaşılır olan linklerin kullanıcıların karşısına çıkma ihtimali daha yüksektir. Böylece Google Rankingin dikkatini çekebiliriz.
10. Backlink – Geri Bağlantılar
Backlink, internet sitelerine dışardan bağlantı ile gelen köprülerdir. Google tarafından başlatılan bu uygulama sayesinde web sitelerinin kalitesinin artırılması, siteler arası etkileşimin artması ve arama motorlarının etili bir şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır.
Google’da Bilinen Sıralama Faktörleri
Google’da bilinen ve yeni algoritmaların geliştirilmesi ile birlikte 200’den fazla Google Ranking faktörünün olduğu bilinmektedir. Google Rankingin en çok bilinenleri aşağıdadır;
- Etki Alanı Faktörleri
- Sayfa Düzeyindeki Faktörler
- Site Düzeyinde Faktörler
- Backlink Faktörleri
- Kullanıcı etkileşimi
- Özel Google Algoritma Kuralları
- Marka Sinyalleri
- Site İçi Webspam Faktörleri
- Site Dışı Webspam Faktörleri
- Etki Alanı Faktörleri
Bu Google Ranking faktörlerine göz önüne alınarak hazırlanan içerikler yüksek oradan tıklama alacaktır ve sitenizin istediğiniz seviyeye gelmesine vesile olacaktır.