Seo analizi, bir web sitesinin arama motorlarında aldığı sıralamanın ya da alma potansiyelinin değerlendirmesidir. Bir web sitesi arama motorlarında rekabette olduğu anahtar kelimelerde ne kadar iyi sıra almışsa o kadar iyi seo yapılmış demektir.
Bu Yazımızda Neler Var?
Seo Analizinde Bakılacak Kriterler
İç ve dış etkenler olmak üzere seo analizini 2’ye ayırmak mümkün. Web sitesinin iç yapısı, yayınladığı içerikler, kullanım kolaylığı, hızı iç seo analizi kapsamında değerlendirilirken, aldığı backlinkler dış seo analizi ile değerlendirilir.

Web Sitelerinde İç Seo Analizi
Web siteniz içinde yaptığınız herşey iç seo analizi olarak değerlendirilir. Yazılımsal açıkların giderilmesinden site hızına, içerik kalitenizden sitenin kullanım kolaylığına her şey bu başlık altında toplanır. Şimdi iç seo kriterlerini değerlendirelim.
1- İçerik Kalitesi Seo Analizi
İstisnasız olarak siteniz ne olursa olsun ister bir blog, ister e-ticaret sitesi en önemli kriter içeriktir. Bu blog sayfasında yayınladığınız makale de olabilir, e-ticaret sitesinde ki ürün özellikleri anlatımı da. Bilmeniz gereken en önemli konulardan biri içeriklerin açık, anlaşılır, sade bir dille yazılmış olması gerekir. Başlıklar ve alt başlıklar içeriği anlamayı kolaylaştırmalıdır. H başlıkları nasıl kullanılır yazımızdan detaylarına ulaşabilirsiniz. Google’ın içerik değerlendirmesi kriterlerine gelirsek, özgünlük, orjinalite, gizli semantik indeksleme, görsel medya kullanımı, Google Snippet etiketleme olarak sayabiliriz.
Özgün İçerikler ve Seo Analizi
Seo analizinde en temel konudur. Yazdığınız içerik başka bir yerden kopya olamaz. Oradan buradan kopyalanan yazıları istediğiniz kadar sitenize ekleyin kesinlikle sıralama alamazsınız. Özgün içerik ile orjinal içerik birbirine karıştırılmamalıdır. Özgün içerik herhangi bir yerden kopyalanmamış, kendi cümlelerinizle ifade edilmiş içeriği tanımlar.
Orjinal İçerik
Orjinal içerik bir konu hakkında başka hiç bir web sitesinde bahsedilmemiş detayları anlatması olarak tanımlayabiliriz. Yüzlerce benzer içerik özgün olabilir ama orjinal değildir. Orjinalite benzersiz içeriği ifade eder. Bir içerik orjinal ise aynı zamanda özgündür. Ancak her özgün içerik orjinal değildir.

Semantik Kelimeler
Semantik kelimeleri, google arama motorunda bir arama terimi yazdığınızda arama kutucuğunda önünüze çıkan öneriler olarak tanımlayabiliriz. Bir içerik hazırlayacaksanız burada çıkan önerileri yazınızda alt başlıklar olarak kullanmak mantıklıdır.

Gizli Semantik İndeksleme (LSİ)
Gizli semantik kelimelerle semantik kelimeler kulağa birbirine yakın gibi gelse de gizli semantik kelimeleri google önerilerinde göremeyiz. Aslında bu kelimelerin neler olduğunu da yüzde yüz bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey var. Bir google aramasında ilk sayfada çıkan sitelerin içeriklerinde geçen ortak kelimeler olarak tanımlayabiliriz. Ama bu kelimeler bir bağlaç yada yüklem olabiliyor. Yapay zeka LSi analizinde en fazla ziyaretçi alan siteler arasında bu analizi gerçekleştirir. LSi analizi yapan bazı seo araçları olsa da sıralama değiştikçe değişen kelimeler olduğu için yakalaması oldukça zordur. Ama orjinal bir içerik yazarak Gizli semantik ile uğraşmam da diyebilirsiniz 😉
Görsel Medya Kullanımı
İçeriklerinizde video veya fotoğraf kullanmak görsel açıdan çok hoşumuza gider. Genelde de estetik açıdan kullanırız. Ancak daha iyisi içerik içinde anlatılan konuyu tamamlamasıdır. Bu videolarda daha kolaydır. Fotoğraflar ise çoğu zaman estetik kaygılarla eklenir. Açıklayıcı fotoğraflar ve videolar içeriğinizi zenginleştirir.

Google Snippet
Bir süredir google bunu deniyor. Bir içerikteki bilginin soru-cevap, etkinlik, ürün incelemesi, yemek tarifi olup olmadığını Google Snippet koduyla belirliyor. WordPress gibi yönetim sistemlerinde çeşitli snippet araçlarıyla rahatlıkla yapılabiliyor.

2- Web Site Kullanım Kolaylığı
Bir web sitesine girdiğinizde aradığınızı kolayca bulmak istersiniz. Çok fazla uğraşmak istemezsiniz. Bu nedenle karmaşık menü ve kategorilerden kaçınmak gerekir. Ayrıca sitenin hızlı açılması, sayfalar arası geçişlerin hızlı olması sizi bir adım öne geçirecektir. Web site kullanım kolaylığı için neler yapılabilir şimdi bakalım.
Hızlı Açılış Sayfaları
Ne kadar güzel bir siteniz olsada yavaş siteler ziyaretçiyi kaçırır. Sayfalarınızın açılış sürelerinin kısa olması size avantaj sağlayacaktır. Bunun için sitenizin amp uyumlu sayfalara sahip olması önemlidir. Ayrıca wordpress sitelerde ön bellekleme eklentisi de kurmanız site hızınıza katkı sağlayacaktır.
Tema seçerken de hızlı açılan hafif temalar kullanmak site açılış hızınız için önemlidir. Tema seçimi başlı başına ayrı bir konu olduğu için bu konuyu farklı bir içerikte işleyeceğiz.
Hız için uygun bir hosting kullanımı da yine gözardı edilmemesi gereken bir diğer konu. Ülke içi lokasyonlarda çalışan sunucular tercih etmek yine site açılış hızınızı artıracaktır.
CDN kullanımı yine site açılış hızını artıracak bir yöntemdir. Bazı hosting firmaları bunu size sağlarken bir çoğunda yoktur. Cloudflare gibi bir cdn hizmeti yine size hız olarak yansıyacaktır.
Kolay Menüler ve Sade Kategoriler
Sitenizde anlaşılması kolay menüler ekleyin. Kategorileriniz ise alt üst kategori hangisi belli olmalı.
2- Web Site Sağlığı
Web sitenizin sağlıklı çalışmasını devam ettirmesini sağlayan unsurlar olarak özetlemek yanlış olmaz. Bu başlık kapsamında incelenmesi gereken konularsa şöyle. Kullandığınız içerik yönetim sisteminin yazılımsal açıkları, sunucunuzun kullandığı php versiyonu, veritabanı yöneticisi versiyonu gibi detaylar kritik öneme sahiptir.

PHP Versiyonunuzu Kontrol Edin
ASP ya da aspx tabanlı siteler de olsada artık web sitelerinin çoğu php kullanmakta. Bu günlerde PHP 8.1 versiyonu çıkmış ve kullanılmakta. Artık PHP 7.4 altı sürümler güvensiz olarak kabul edilmekte.

Veritabanı Sunucu Sürümü
Veritabanı Sunucu Sürümü artık 10. sürümünde (10.3.34-MariaDB). WordPress gibi içerik yönetim sistemleri artık eski veritabanı sunucu yazılımlarının güncelleştirilmesini öneriyor.

İçerik Yönetim Sistemi
Piyasanın en çok kullanılanı wordpress 5.9 versiyonuna güncellendi. WordPressi güncel kullanmak her zaman avantajlıdır. Güncellemeler görsel yenilikler sunsa da genellikle yazılım açıklarının giderilmesi için yapılıyor. Ayrıca wordpress için kullandığınız eklenti ve temaların da güncel olması son derece önemlidir. Kesinlikle kırık ya da kaynağı belirsiz eklenti tema kullanmayın…
Dış Seo Analizi
Dış seo tamamen sitenize gelen dış bağlantıları ifade eder. Backlink diye de bildiğiniz bu yöntemin en faydalısı kendiliğinden sitenize verilen bağlantılardır. Bir konu da ne kadar bir otorite site ortaya çıkarmışsanız o kadar çok doğal backlink alacaksınız demektir.
Peki doğal yollarla backlink alamıyorsanız ne yapacaksınız? Bu seferde ücretli olarak otorite sitelerde sponsorlu içerik yayınlatmak bir seçenek olabilir. Ancak hazırlattığınız içerik kendi sitenize hazırlanmış gibi özenli bilgilendirici ve düzgün yazılmış olmalı.
İlginizi Çekebilir: https://www.burcyorumla.com/seo-analiz-google-siralama-yarismasi-seo-yarisi/
Burçlar hakkında bilgi edinmek zor gibi olsada burçyorumla sitesi bu işi kolaylaştırıyor herkese tavsiye ederim gayet güzel bir site
çok teşekkürler samimi yorumunuz için